sealing-group-header-bg2

Ny opgave til malerfaget

Ny opgave til malerfaget

By |2022-01-19T20:57:14+00:0006/04/2021|Nyheder, Omtale, Oplysning, PCB-forsegling|

Teknisk artikel bragt i Danske Malermestres medlemsblad – Tekst Henrik Terney – Foto Torben Klint, Ritzau/Scanpix

Ny opgave til malerfaget

Nye produkter på markedet giver nye arbejdsområder til maleren. Blandt de allernyeste er produkter til forsegling af miljøgiften PCB. De er nu på vej ind i MBA’en. 

Selvom det er over 40 år siden, at det blev forbudt at anvende PCB i danske byggeprojekter, spøger den farlige miljø-gift fortsat. I årene 1950-77 blev der nemlig brugt PCB i fugemasser, maling, gulvbelægninger, termoruder og kondensatorer til lysstofrør. På sin hjemmeside skriver Miljøministeriet, at PCB eller Poly-Chlorerede Biphenyler dækker over 209 forskellige stoffer, som ”gav byggematerialet bestemte egenskaber fx elasticitet, slidstærke overflader eller brandhæmmende egenskaber”. Men problemet med miljøgiften er, at den stadig findes i de byggematerialer, hvor den blev benyttet, og at den afdamper og spreder sig til de omgivende byggematerialer – vinduesrammen og vægge omkring vinduet, hvor der er fuget. 

Nye produkter

Og PCB blev brugt i byggematerialer – og brugt i stor stil. En kortlægning fra Miljøstyrelsen og Energistyrelsen fra 2012 viser, at der er er fundet PCB i mere end 75 pct. af byggeri opført i perioden fra 1950 og til 1977. Arbejdet med PCB-renovering har tidligere ligget i nedbrydningsbranchen, men nye produkter fra blandt andre Arma-Tube og Sealing Group til forsegling af PCB og de omgivende overflader, kan være en åbning til nye arbejdsopgaver for malerfaget. 

Sealing Group har de seneste fem år arbejdet sammen med Teknologisk Institut om en dokumentation af virksomhedens forseglingsprodukt, Proseal. Kammertest fra Teknologisk Institut viser, at produktet effektivt lukker PCB inde og reducerer mængden af PCB i luften til under Sundhedsstyrelsens anbefalede niveau. 

– De seneste år har der været en omfattende kortlægning af PCB-problematikken, men hidtil har de traditionelle metoder til at fjerne PCB ofte været forbundet med milliondyre omkostninger til eksempelvis sanering, nedrivning og genhusning. 

– Det vil vi gerne være med til at ændre ved at gøre kampen mod PCB til en maleropgave, der kan håndteres mere effektivt og simpelt en hidtil, siger Claus Bøgeskov, partner i Sealing Group.

Maleren på opgaven

Muligheden for nye opgaver til maleren glæder Lilian Bech, chef for Danske Malermestres Faglig tekniske afdeling. Malerfaget har nemlig, i alt for mange år, været alt for dygtige til at sende opgaver videre til andre. 

– Malerfaget har mistet mange opgaver gennem årene. Noget er selvforskyldt, fordi vi i virkeligheden har ment, at det var besværligt og noget, vi gerne ville slippe for. Tapetsering er det jo de færreste, der giver sig i kast med. Så hellere filt. 

– Andet fordi produktionsformerne har ændret sig. Vinduer og paneler kommer jo i dag færdigmalet fra fabrikken, så her er der ikke brug for vores pensler. Eller for vinduernes vedkommende er erstattet med plastik, som jo ikke skal vedligeholdes. 

Lilian Bech peger også på farveplanlægning, som et område, som malerfaget i stor stil har overladt til andre, nemlig indretningsarkitekterne. Så når der derfor kommer et nyt produkt, som passer perfekt ind i malerens arbejdsgange og rutiner, er det da bare med at slå til, mener hun. 

– Samtidig er det et område, der, fordi den nye behandling er så meget billigere end den eksisterende PCB-behandling, kan kaste meget arbejde af sig. 

Lilian Bech forventer, at MBA’en i løbet af sommeren vil være opdateret med produkt- og behandlingsbeskrivelser på PCB-behandling.

For yderligere information om, hvordan Danske Malermestre støtter malerfaget i Danmark – klik her

Myndighederne vurderede tilbage i 2013, at der på landsplan PCB i mere end 75 procent af bygningerne, der er opført eller renoveret i årene 1950-1977. Traditionelle metoder til PCB-renovering har ofte har været forbundet med milliondyre omkostninger til eksempelvis sanering, nedrivning og genhusning. 

Traditionel PCB-renovering er dyr og tidskrævende

SBI skriver i SBÍ-anvisning 268, at da 296 lejligheder i Birkehøjterrasserne i Farum Midtpunkt for få år siden blev PCB-renoveret, omfattede arbejdet blandt andet:

  • Fjernelse af indre døre, trægulve, flisegulve, installationsbagvægge i bryggers, pladebeklædning på bagvæg i stuer samt køkkenelementer. 
  • Bortskæring af kontamineret karmtræ ved nyere facadeelementer.
  • Bortskæring af fugemasse med PCB samt tilstødende beton i en afstand af 5 cm fra fugen.
  • Malede vægge og loftplader blev sandblæst, så malingslag og spartelmasse blev fjernet. 
ProSeal-logo

For yderligere information om ProSeal PCB-Forsegler
– klik på knappen herunder…

KLIK HER

Vil du vide mere om PCB-forsegling?

Hvis du vil vide mere om PCB-forsegling, vores ydelser og produkter, og hvordan vi kan hjælpe dig, så er du velkommen til at kontakte os på 70 27 10 02 eller info@sealinggroup.com

BLIV RINGET OP

Læs også:

PCB-forsegling på skole

23/09/2021|

PCB-sanering på skole i Storkøbenhavn viste sig at være utilstrækkelig PCB-forsegling på skolen blev en effektiv løsning på problemet I 2011 blev der udført PCB-sanering på skolen, efter en måling af PCB

Vinduesudskiftning

13/04/2021|

Vil du undgå at forurene nye vinduer med PCB fra den gamle PCB-holdige fuge ved vinduesudskiftning? Mange vinduesudskiftninger ender desværre med utilsigtede, økonomiske og menneskelige konsekvenser. Det skyldes at PCB vandrer ind i tilstødende byggematerialer, og afgasser til indeluften.

Se mere